Generic placeholder image

Hej! Jag heter
Martina Sandberg
info@mardskog.se
011-321600

Närproducerat

På Mårdskog & Lindkvist Matgrossisten har vi alltid gillat den närproducerade maten. Och vi är övertygade om att många med oss vill gynna de lokala livsmedelsföretagen. Dels för att bidra till ett bättre klimat, dels för att det faktiskt smakar så bra med härgjorda råvaror!

Läs mer om våra närproducenter här!

AB Centralbryggeriet i Linköping

I bryggeriet i Tallboda, Linköping bryggs öl under namnet Folkes. I dagsläget finns det 8st olika ölsorter med allt från en modern lager på 3,5% till en krämig stout med choklad och kaffeinslag.

Almnäs Bruk

Almnäs Bruk tillverkar ”Tegel” som är en hårdpressad ”skållad” ost inspirerad av det handslagna tegel som tillverkades vid Almnäs Bruk från 1700-talets mitt och framåt. På ytan finns små barnafötter inpräglade. Motivet har vi hämtat från avtryck funna i tegelgolvet på vinden i Almnäs Corps de Logi. Barnafoten stämplades in i sidan på varje tegelsten som tillverkades på Almnäs fram till 1976.

Snittytan är slät med enstaka mindre hål och av och till små sprickor. Färgen varierar mellan elfenben och halmfärgad beroende på säsong. Doften är söt, fruktig och för tankarna till smörkola. Kanten doftar ibland apelsin eller ananas. Smaken är fruktig och munkänslan knastrig eller sandig.

Äppelriket

Äppelriket Österlen är ett medlemsföretag som ägs av 94 fruktodlare runt om i Skåne, Blekinge, Småland och Östergötland. Tack vare moderna lagringsmetoder kan en större del av höstens skörd bevars och gör att man kan välja svenska äpplen en större del av året. Metoden bygger på att frukten läggs i svala rum med kontrollerad luftkvalitet och temperatur.

Bengtsgården Visingsö

Bengtsgården ligger i Stigby på Södra Visingsö och har en underbar utsikt över Vättern och Gränna. Rolf Björklund tog över gården 1970 och driver den idag tillsammans med sin son Jonas Björklund. I dagsläget är Bengtsgården en ekologisk köttproduktion med amkor och ungdjur. 2006 startade även oljeproduktionen av kallpressad, KRAV-märkt rapsolja samt hanteringen av det KRAV-certifierade spannmålet vete, råg, spelt och lin. Året därpå byggdes gårdens fiskrökeri upp.

Berga Bruk

Med filosofin att tillverka innovativa och goda äppeldrycker i olika smaker grundade äkta paret Kajsa Leander och Joel Berg Berga Bruk AB 2014. På den småländska gården väljer man råvaror efter säsong och allt är ekologiskt och närodlat. Dessutom tillverkas alla drycker utan socker – här är det äpplet som står som sötningsmedel. I Musteriet skapas drycker med smak av bland annat ingefära, blåbär, rabarber och citron. Här görs även klassikern Kitty Kola och filmkändisen Folksodan.

Berthe Qvarn

Genom århundrande har familjen Stenström byggt upp en verksamhet som idag är hjärtat i Sveriges äldsta familjeföretag. Berte Qvarn håller till i Slöinge och är en av Europas modernaste kvarnar.

Bjursunds Slakteri

Bjursunds Slakteri ligger i Valdemarsvik och drivs av Martin Johansson. Varje år tar de emot omkring 1 300 djur. På den egna gården finns cirka 350 djur, vilka kompletteras med djur från närliggande gårdar. En grundregel är att välja gårdar med god djurhållning och bra kvalitetsdjur, såsom Hereford och Aberdeen Angus. Utvalda detaljer, som entrecote, ryggbiff och högrev, hängmöras upp till 28 dygn.

Blåklint

Blåklint är stolta över vad de gör och delar gärna med sig till andra. Båda deras gårdar, Hulterstad Gård och Öjeby Gård, är KRAV-certifierade, vilket bland annat kännetecknas av god djuromsorg. Exempelvis får kossorna vara utomhus på sommarhalvåret och fodret odlas på de egna gårdarna.

Blomlöfs Rökeri

Blomlöfs ligger utanför Brömsebro inte långt från Blekinges ostkust. Det är ett genuint familjeföretag som idag drivs av andra och tredje generationen.

Fisken röks med alved och enris för att få den rätta smaken. Man är mycket noggrann med råvaror och hantering. Förädlingen sker med omtanke och många decenniers erfarenhet.

Börjes Chark

Börjes Chark i Aneby tillvärkar krov baserad på gamla recept. De använder sig endast råvaror från svenska gårdar.

Brinks Gurka

Sedan starten 1947 har de tillverkat gurkinläggningar av unik smak och kvalitet. Gurkorna är i huvudsak lokalt odlade i Östergötland och till stor del i egna växthus. Inläggningar som erbjuds är Färsksaltad gurka, Vintersaltad gurka, Vitlöksgurka och Gammaldags ättiksgurka. Mest kända är Brinks Gurka för deras vita färsksaltade gurka som är en östgötsk kulinarisk delikatess.

Brostorps Ostkaka

Den här gården i Ydre i södra Östergötland är sedan länge rikskänd för sina ostkakor. Sortimentet har successivt utökats med egna ostar av flera olika slag.

Ostkakan bakas på helmjölk från egen produktion. Äggen kommer från granngården som har frigående höns. De utfordras med ett vegetabiliskt foder, som gör att äggulan blir gul och fin. Det är viktigt för oss som då får naturligt fin färg på ostkakan.

Brunneby Musteri

Brunneby Musteri ligger alldeles intill Göta Kanal i Östergötland. Verksamheten startade redan 1941. Här mustar man äpplen om höstarna och om somrarna pressar man bl a jordgubbar, fläderblom, svarta vinbär och hallon. Frukt och bär kommer från hemmaträdgårdar och lokala odlare.

Brygghus 19

Brygghus 19 är Blekinges första mikrobryggeri och mikrodestilleri. Välkommen på visning med smakprovning.

Dalsjöfors

Slakteriet är beläget utanför Borås och har anor från 1911 då lantbrukaren Torsten Larsson började förse bygden med kvalitetskött. Han födde upp djuren som han sedan slaktade och styckade på sin gård i Dalsjöfors. Ryktet om det goda köttet och Torstens skicklighet spred sig snabbt och styckmästare Larsson blev allt mer anlitad. Idag är fjärde generationen Larsson engagerade i företaget. Dalsjöfors Kött har genom åren genomgått stora moderniseringar och är i dag en del av KLS Ugglarps. Men allt drivs i samma ursprungsanda för riktigt bra kvalitetskött.

Danska Wienerbageriet

Bageri med över hundra års historia och fick sitt namn av att den första ägarinnan var gift med en dansk. Har sin hemvist i Kalmar där de bland annat bakar korvbröd

Ekberg & Forsberg

Mitt på Öland i den lilla radbyn Gillsättra skördas ekologisk raps på vackert gyllengula fält av familjen Johansson.
På Ekberg & Forsberg pressas olja skonsamt ur gårdens ekologiska rapsfrön. Droppe för droppe, under låg temperatur behåller den alla unika smaker, hälsosamma vitaminer, näringsämnen samt Omega 3 och Omega 6. Smaken är mild, nötig och har inslag av sommarängens alla örter på soliga Öland.

De som producerar den öländska rapsoljan är Lasse Forsberg, välkänd krögare, och Sven Ekberg, matskribent, radioprofil och kokboksförfattare.

Eklunds Chark

Företaget startades för femtio år sedan i Linköping. Flera av produkterna görs fortfarande på samma recept som då. Alla produkter innehåller enbart svenska råvaror av högsta kvalitet och all tillverkning sker så enkelt det bara går. Produktionen uppfyller högsta möjliga miljökrav och man använder branschens kvalitetssäkringsprogram.

Ello i Lammhult

Flera av Sveriges främsta designföretag finns kring Lammhult i Småland. Möbelriket är välkänt för sin starka formgivnings- och möbelkultur. Men trakten skulle lika gärna kunna kallas Korvriket. Charkuteritraditionen är minst lika stark som möbeltraditionen. De småländska korvarna, med isterbandet i spetsen, tillverkas här med stor stolthet och historia. Företaget startades 1947 av L-O Andersson i Lammhult. Idag drivs det av hans son Kent Andersson. Sedan starten har man huvudsakligen använt råvaror från småländska gårdar. Hela produktionen ? slakteri, charkuterifabrik, packning och distribution är samlade på ett och samma ställe.

Emåmejeriet

Hemtrakt är precis det som Emåmejeriet erbjuder. Inga onödiga och långa transporter. Sex dagar i veckan levererar en turbil färsk mjölk, fil, grädde och smör till butik. Den småländska mjölken tar kortaste vägen från kossorna till dig.
Emåmejeriet ägs och drivs av bönderna i bygden. Allt för att du ska få så färsk mjölk som möjlig

Eskilstuna Ölkultur

Historien om bryggeriet Eskilstuna Ölkultur börjar 2003 när några hembryggare startade en pub för att visa Eskilstuna att det finns annat än Stor stark. Puben blev populär och 2006 började man brygga egen öl. Det stora steget kom 2008 då man flyttade bryggeriet till ett hus i hjärtat av Eskilstuna. Här finns idag både bryggeri och pub. Eskilstuna Ölkultur brygger hantverksmässig öl av högsta kvalitet. Bryggningen leds av två eldsjälar och flerfaldigt svenska mästare i hembryggning; Anders Olsson och Arto Ukura.

Evas Kroppkakor och Deli

Vill man äta äkta öländska kroppkakor väljer man med fördel Evas Kroppkakor & Deli. Hör görs handgjorda kroppkakor med allergenfri kryddblandning och alla är naturligt gluten- och laktosfria. De är också vad man kallar ”grova” kroppkakor, vilket betyder att det är hög andel rå potatis i dem.

Färna Gård

Affärsidén är att odla och förädla fram svenska premiumprodukter. Och det lyckas man riktigt bra med. På Färnas gamla bruksåkrar i Skinnskatteberg växer olika sorters rabarber och svarta vinbär i långa rader och runt det hela surrar honungsbina längs med skogskanten. Härifrån hämtar vi utsökta drycker.

Gårdsrosteriet

Vid foten av Vista kulle, med utsikt över Vättern och världen ligger Gårdsrosteriet. Här rostas kaffe i liten skala, på omsorgsfullt utvalda bönor. Inspirerade av traktens alla fruktträdgårdar, har de skapat ett kaffe så närodlat som det bara går i ett kallt klimat som vårt. Perfekt rostade bönor odlade av kollegor som tänker på samma sätt. Blunda, njut och dröm dig bort en liten stund!

Götene Vin & Spritfabrik AB

L.O. Smith AB producerar och förpackar alkoholhaltiga drycker till både restauranger och konsumenter samt flytande livsmedel till restauranger och storkök. Anläggningen med kontor, produktion och lager är beläget i Götene, Västra Götaland.

Spritsortimentet produceras och tappas i flaskor i en ny anläggning som finns i Götene. Produkterna säljs genom grossister till restauranger i Sverige, och till privatkunder genom Systembolagets beställnings-sortiment.

Grännaknäcke

Det hela började i bageriet på Fiket i Gränna, som är ett gammalt kondis med anor från 50-talet. Här skapade en av bagarna ett mycket speciellt knäckebröd. Dock visade det sig svårt att rekonstruera experimentet och få den lilla satsen att fungera i större bak. Men bagarmästare Svahn lyckades till slut att få fram ett recept som med hjälp av de bästa råvaror fungerade i större mängder. Grännaknäcke har t o m tilldelats Gastronomiska Akademins Diplom.

Grenna Glass

Grenna Glass tillverkar all glass på egen hand och är väldigt noga med att bara använda de absolut bästa råvaror som finns att tillgå. Samtliga smaker är gjorda på riktiga råvaror utan tillsatser. Förutom ett standardsortiment av gräddglass finns även några helt veganska smaker där kokosgrädde och mandelmjölk är bas.

Grenna Polkagriskokeri

Mitt i idylliska Gränna ligger Grenna Polkagriskokeri som är en av de större kokerierna i staden. Här bakas polkagrisar på samma sätt som det gjordes på Amalia Erikssons tid, grundaren till den populära polkagrisen. Företaget bedriver även en storskaligare produktion i Jönköping, allt tillverkat enligt traditionella recept, med högkvalitativa råvaror och en stor portion kärlek. 

HargOdlarna

Företaget håller till på Hargs Gård utanför Kisa i Östergötland. De startade som en hallon- och jordgubbsodling med självplock för allmänheten. Idag förädlar man själv alla bär som odlas på gården. Man har bland annat ett eget marmeladeri, där man tillverkar marmelad i alla dess former. Man använder naturligtvis inga tillsatser. För att få att rätt konsistens utan att tillsätta pektin använder man pektinstarka frukter och bär

Havsjö Delikatesser

Under varumärket Jonas Bronck’s tillverkas likörer, sprit och syrup på svenska örter och växter som rosenkvitt, gran, älgört och aronia. Råvaran hämtas från de småländska skogarna och de färdiga produkterna sätter sedan en unik touch på drinkmenyn.

HC Vilt

HC Vilt startades för fem år sedan av Henric Stein som då sadlade om från yrkesjägare till att satsa på kött. I dag går mellan 3 000 och 4 000 djur genom anläggningen varje år, alltid noga kontrollerade av veterinärer utsedda av Livsmedelsverket. Köttet kommer till största delen från Östergötland, men också Småland och Södermanland. Förutom att sälja rena detaljer, erbjuder HC Vilt också charkuterier. Här samarbetar de bland annat med Eklunds Chark och Mossebo Rökeri där viltkött förädlas till korvar, isterband och stekar.

Helens Glutenfria

Laktos- och glutenfria produkter som bakas för hand och från grunden i det egna bageriet i Örebro. Är EKO-certifierade och levererar ett smakrikt sortiment gjort på egna recept och noga utvalda råvaror.

Hugos Chark & Livs

Rörelsen startade 1935 i Örserum, som ligger en knapp mil från Gränna mot Tranås. Fabriken är genuin och recepten till korvarna är oförändrade. Både beredning och hantering i rökeriet sker på traditionellt vis. Isterbanden är prisbelönta och har den karakteristiska, syrliga smak som kommer från långsam kallrökning över bokspån. Bl a har man fått M Sandahl Foundations utmärkelse för gastronomiens traditioner, kvalitet och yrkesskicklighet.

Idlewild

Australiern Damien Linsley startade Idlewild Brewing Company 2013 och håller till på anrika Tändsticksområdet i Jönköping. Här finns både ett litet hantverksmässigt bryggeri och ett ölcafé. Sedan starten har över 100 olika ölsorter framställts.

Isåsa Mejeri

Mejeriet grundades 2016 efter flera år som ett traditionellt lantbruk med mjölkkor. Gården drivs av den nionde generationen och Isåsa lantbruk har anor så långt tillbaka som till början av 1700-talet. Lantbruket har varit ekologiskt i över tolv år och är certifierade enligt KRAV:s regler för ekologiskt lantbruk och djurhållning. Korna mjölkas i den stora lösdriftladugården som ligger vägg i vägg med mejeridelen och kan gå ut till det öppna betesområdet precis som de vill.

Jojjen

Jojjen är ett familjeföretag från Västervik som har producerat kött, charkvaror och delikatesser i över 100 år. Produktionen kännetecknas fortfarande av handgjord tillverkning med naturliga råvaror. Många av deras klassiska varor har tillverkats på samma sätt sedan de grundades, till exempel spickekorven. Nya produkter ägnas samma omsorg för att bli så bra som möjligt, såväl gällande smakupplevelse som trygghet i produktionen.

Jönköpings Bryggeri

Jönköpings Bryggeri startades 1891 och drevs av Hilding Sjöbeck fram till 1941. Efter en 72 år lång torrperiod återuppstod Jönköpings Bryggeri AB 2012. Detta är fortsättningen på en smakrik tradition.

Visionen är att brygga eftertänksamt, kreativt och konstnärligt. De strävar efter att ge en njutningsfull och smakrik upplevelse för alla kunder. Mikrobryggd öl på gamla originalrecept med en modern touch för att passa nutidens smaklökar. Kvalitet före kvantitet.

Kalmar Bageri

Med samma unika familjerecept som en gång blomstrat i Bagdads gator, grundades Kalmar Bageri året 2015. Målet var att med samma kärlek och passion till yrket kunna leverera Sveriges bästa orientaliska tunnbröd, bakat av svenska råvaror. Idag är brödet mycket populärt och bakas i en modern anläggning i Kalmar.

Kalmar Ölands Trädgårdsprodukter

Kalmar Ölands Trädgårdsprodukter säljer, och producerar Gul lök, Röd lök, Bruna bönor och Gula matärtor till grossister och livsmedelsföretag. Årsproduktionen är ca 10 000 ton av dessa 4 grödor.

Kalmar Ölands Trädgårdsprodukter är en ekonomisk förening med 160 medlemmar/odlare som levererar sin skörd till företaget. Odlingen sker främst på Öland och i närliggande landskap. Företaget startade 1959 och har många års erfarenhet av den här typen av odling. Dessutom ger Ölands milda klimat och kalkrika mylla bästa tänkbara odlingsmiljö.

Kinda Gurka

Sedan 1959 finns detta företag beläget i Kättilstad utanför Rimforsa i Östergötland. Förutom äkta saltgurka och färsk saltgurka har man idag också produktion av senap. Äkta saltgurka eller ?vintersaltad gurka? som den också kallas, läggs in i tunnor av svenska frilandsodlade smågurkor efter ett gammalt originalrecept med dill, salt och kryddor. Inläggningen sker helt utan ättika eller socker.

Knäck & Bräck

Ett bageri i Falköping som bakar på ekologiska och närproducerade råvaror. Mjölet de använder är KRAV-godkänt och kommer från odlare i Västergötland. Man använder gamla sädesslag såsom dinkel/spelt, emmer, öländskt lantvete med flera.

De arbetar enligt Slow Foods devis, som är att mat och dryck ska vara gott, rent och rättvist. Man har fått utmärkelse Hushållningssällskapet för ?föredömligt initiativ till bärkraftigare jordbruk?. De kan även stoltsera över att få leverera Lingonknäcke och Dinkelknäcke till Harrods varuhus i London.

Köksmästaren

Mellan slutet av augusti och fram till maj kan vi erbjuda knivskalad potatis, med närproducerad råvara under varumärket Köksmästarns. Potatisen knivskalas i Småland och sker utan någon som helst användning av kemikalier. Restprodukterna, skalet, skänks till köttbönder eller blir till biogas. Varje påse är gårdsmärkt, något som höjer värdet på tallriken och kan med fördel kommuniceras till gästen. Potatisen kommer bland annat från  Skänninge, Mjölby, Tidaholm, Falköping och Kvänum.

Krogersbo Getgård

Gården ligger norr om Valdemarsvik i en vacker miljö med öppna fält med en och annan ek i landskapet. Här produceras getost av mjölk från egna getter. Den är alltid pastöriserad och innehåller inga tillsatser mer än vegetabiliskt löpe, syrakultur och salt.

Kvillinge Ekologiska

Kvillinge Ekologiska är ett hantverksbryggeri utanför Norrköping som erbjuder ekologisk, opastöriserad och ofiltrerad kombucha. Omtanken kring hantverket finns ständigt närvarande och de väljer endast råvaror av högsta kvalitet. Kvillinge tar ständigt fram nya kombinationer och jobbar mycket utifrån vad varje säsong erbjuder.

Kvillinge Gård

Kvillinge Gårdsbutik erbjuder ett sortiment utav egenproducerade varor såsom gårdens egna grönsaker, Kombucha, eget naturkött och självklart även deras omtycka potatis.

Lelles Odling

Lelles Odling AB är ett familjeföretag inriktat mot odling av rotfrukter och grönsaker med huvudfokus på potatis och morötter. Företaget drivs av Lennart Ekman och hans familj. De har tilldelats pris för att odla landets godaste morötter och fått diplom av Hagdahls akademien för professionell morotsodling.

Ludvig Sörensen

Ludvig Sörensen, eller Lulles som de också kallas, är ett familjeföretag i Sävsjö med anor sedan 1800-talet. Det började med slakteri och charkuteri i Stockaryd. Man är välkänd för sina traditionella arbetsmetoder. Delikatesserna röks i handmurade tegelugnar med al- eller bokspån för att ge dem en genuin, gammaldags smak.

Nääs Gårdsbryggeri

Nääs gårdsbryggeri började som ett projekt för familjen Emanuelsson då man sökte en form för att utveckla familjegården. Många idéer ventilerades så som restaurang, konstgalleri, husvagnslager, gårdsbutik mm. Den idé som bet sig fast och som nu är realiserad är gårdsbryggeriet med en framtida visningslokal för ölprovning.

Bryggeriet är precis nystartat år 2013, men redan på 1800-talet fanns det på gården 500 humlestänger.

Najas Mejeri

Najas Mejeri är ett hantverksmässigt mejeri beläget i Norrköping som startade 2014. Mest känd är man för sin orientaliska stekost, men som till skillnad från halloumi är baserad på komjölk, som hämtas på en gård i trakten. Dessutom är receptet eget och unikt.

Nils Oscar Company AB

Bryggeriet finns sedan mitten av september 2006 på Fruängskällan i Nyköping, ca 10 mil söder om Stockholm, och bränneriet finns närbeläget på Tärnö Säteri där även mälteriet är beläget. Nils Oscar grundades 1996 och arbetar med några av Sveriges mest meriterade bryggare. Produkterna säljs till krogar och Systembolagsbutiker i hela landet.

Nydala Bigård

Nydala Bigård är ett företag som producerar och säljer honung och sunda hälsofrämjande biprodukter. Företaget erbjuder också annorlunda upplevelser och avkoppling samtidigt som de delar med sig av kunskap…….om honung, bin och livet i bikupan.

NZ Craft Pies

När nya zeeländaren Tom Simpson flyttade till Sverige saknade han ”riktigt goda pajer”. Han bestämde sig då helt enkelt för att göra egna. Utbildad livsmedelsingenjör, matglad och självlärd hemma i hans styvmors bageri skred han till verket. Under våren 2016 hyrde han in sig i ett storkök och tillbringade helgerna med att baka paj. Intresset för de matiga och 250 gram tunga pajerna ökar stadigt. I dag tillverkas portionspajer med flera olika sorters fyllning. Alla kött- och fågelprodukter kommer från svenska gårdar.

Orga Kvarn

Lennart och Leif Nyman är fjärde generationen mjölnare på Orga Kvarn. Fram till mitten på 1700-talet fanns här en av Sveriges första stångjärnshammare som bl a tillverkade beståndsdelar till regalskeppet Vasas kanoner.

Kvarnen som ligger vid tillflödet av sjön Glan har en kvarnsten från 1800-talet där man bl a gör stenmalet rågmjöl och grahamsmjöl. Man lever efter det gamla talesättet ?rent mjöl i påsen?.

Potatisförädling på Öland

Ett familjeföretag med rötter i den öländska myllan sedan snart två decennier. Under 2012 investerade man i ett nytt modernt knivskaleri där potatisen kyls ned till +4oC direkt efter skalning. Detta betyder att hållbarheten ökar med några dagar. Man förädlar cirka 3 000 ton potatis om året.

Ravelsmark Gård

Ravelsmark Gård är en familjeägd bondgård strax utanför Gränna. På gården har man genom alla år satt kvaliteten främst, vilket bland annat resulterat i ett besök hos kung Carl Gustav och ett sällsynt diplom för den goda kvaliteten.

Förutom köttdjur så finns det mycket annat som gården har att erbjuda. På senare år har man nämligen fokuserat och utvecklat de grönsaksland som gården även har att tillgå. Här odlas det sparris, pumpor, blomkål, vitkål, majs, jordgubbar och mycket annat. Grönsaker som det sedan går att köpa i den lilla närliggande gårdsbutiken.

Väversunda Bärodling

Tor Nyberg och Inger Bjugard bor på gården Charlottenborg, Väversunda, belägen söder om Vadstena i Östergötland. Gården har ett unikt läge med odlingszon 1 och är belägen i sluttningen av Omberg vilket gör att vårfrosten rinner ner i sjön Tåkern. Här hämtar vi välsmakande frukt och grönsaker efter tillgång i säsong.

Wästanå kyckling

Wästanå Gård ligger utanför Linköping och levererar svensk gårdsmärkt och KRAV-märkt kyckling. Kycklingarna föds upp under sommaren när djuren får gå ute och beta. Genom att de växer långsamt utvecklas smakerna mer och de blir också större (väger omkring 2,5 kg). Dessutom slaktas den i gårdens eget slakteri så den slipper transporteras.

Yxneberga Primörer

På Möreslätten, några mil söder om Kalmar, bedriver Yxneberga Primörer odling av grönsaker och blommor. Det mesta arbetet sker manuellt, i liten skala och med ett modernt sätt att odla.