Generic placeholder image

Hej! Jag heter
Elin Lindqvist
info@mardskog.se
011-321600

Vill du bli årets Östgötakock 2021?

den 16 september 2021

Vill du bli årets Östgötakock 2021?

Östgötamat tillsammans med Svenska Kockars Förening Östergötland och Mjölby kommun bjuder in till tävling för att kora årets Östgötakock! Tävlingen för professionella kockar verksamma i Östergötland.
Tävlingen går av stapeln den 16:e oktober på Dackeskolan i Mjölby. Du ska genom att använda östgötska råvaror nyskapa en måltid som passar den moderna restauranggästen. Du tävlar i förrätt och varmrätt under följande förutsättningar:
Du ska skapa en vegetarisk förrätt på grönsaker från bl. a Hermelins Grönsaker. Grönsakerna presenteras vid tävlingsstarten, du bestämmer om förrätten ska serveras varm eller kall.
Du ska skapa och skriva ett recept till en varmrätt bestående av Eklandskapsgrisen, vildsvin från Östergötland, och så många råvaror från Östgötamats medlemsföretag som du kan för att komponera en varmrätt på bästa sätt. Du hittar dem på www.ostgotamat.se. Vildsvinsdetaljerna du får använda är färs, hel bog med ben och/eller benfri karré. I övrigt är det fritt utrymme för egna säsongsanpassade råvaror till både förrätt och varmrätt.
• Förrätten presenteras efter 1½ timmes arbete och varmrätten efter 2 timmars arbete. Du ska tillaga sex portioner av varje rätt.
• Du tillagar rätterna i Dackeskolans metodkök, tävlingen streamas för publik.
• Du kommer att ha tillgång till huvudråvarorna och vissa redskap. Du får själv ta med porslin och övriga råvaror.
• Du ska motivera din måltid med hänsyn till råvarornas ursprung och karaktär.
• Juryn består av meriterade kockar och personer med stort matkunnande. Bedömning sker efter Svenska Kockars Förenings internationella tävlingsregler.
• Vinnaren koras under eftermiddagen.
Skicka in ditt bidrag, en beskrivning/tanke med receptet och gärna en bild eller skiss, senast 1/10 till: thomas.collin@svenskakockarsforening.se
Välkommen med ditt bidrag!

Tävlingsledning:
Maria Pettersson, Svenska Kockars Förening Östergötland/riks och Thomas Collin, Svenska Kockars Förening Östergötland

Preliminärt tidsschema
Fredag 15/10 17.00 – 18.00 Tävlingsmöte för kockar och tävlingsledare.
Lördag 16/10 10.00 – 12.30 Tävlingen pågår i köken. 10 minuters intervall mellan köken.
13.00 - 14.00 Paneldebatt
15.00 Prisutdelning

Du tillagar din varmrätt dvs den rätt som du i tävlingsanmälan skickat in recept på. Du ska tillaga och presentera varmrätten på som samma sätt som du angett i din ingredienslista och beskrivning i receptet du skickat in. Förrätten komponeras och tillagas på tävlingsdagen på de råvaror du tilldelats. Se bifogat för den utrustning som finns på plats i respektive tävlingsstation. Disk under tävlingstiden diskas av commis på tävlingsstationen.


Råvaror
Huvudråvaror, vildsvinskött och grönsaker ordnar tävlingsledningen, övriga råvaror tar du med dig själv. Dagens grönsaker till förrätten delges på tävlingsdagen.
Du får ta med dig grundfond, ej smaksatt, potatis/grönsaker tvättade, skalade men ej skurna. I övrigt får inget vara förberett, hackat, malet eller tillagat i förväg. Ev. bröd som ingår i rätten får medtagas färdigbakat. Brödreceptet ska då tas med och lämnas till tävlingsledningen. Råvarorna kontrolleras på tävlingsdagen av metoddomaren.


Porslin
Du ska ta med eget porslin för servering till sex personer. Du presenterar sex tallrikar av din förrätt och den tävlingsrätt som du skickat in med din anmälan. Alla sex tallrikar går till juryn för bedömning.

Commis
Vid tävlingsmötet på fredagen får du tilldelat en commis från Dackeskolan i Mjölby. Commis lottas till de tävlande och ni träffar varandra vid starttiden i köket på tävlingsdagen. Commis får hjälpa den tävlande med allt. Det är den tävlande som avgör vad den vill delegera till sin commis. De tävlandes rätter serveras till juryn av tävlingsledning med medhjälpare.

Skicka in ditt recept, en beskrivning/tanke med receptet och gärna en bild eller skiss, senast
1/10 till: thomas.collin@svenskakockarsforening.se eller per post till:
Svenska Kockars Förening
c/o Thomas Collin
Verksgatan 8
597 30 Åtvidaberg

En opartisk jury med matkompetens kommer att välja ut fyra bidrag utifrån inskickade anonymiserade recept som kommer att få vara med att tävla om den ärofyllda titeln Årets Östgötakock 2021.
Vid frågor kring tävlingen kontakta Thomas Collin via mejl eller sms; 070-131 46 82

Projektägare är Östgötamat ekonomisk förening i samarbete med Svenska Kockars Förening Östergötland och Mjölby kommun
Projektledare: Louise Ridderström, Östgötamat, 070-675 06 33 ochThomas Collin, Svenska Kockars Förening, 070-131 46 82
Läs mera om tävlingen på www.ostgotamat.se