Alltid nära tillhands...

 

Så ökar du lönsamheten på lunchen! - Mårdskog & Lindkvist

Så ökar du lönsamheten på lunchen!

Våga höj priset. Använd differentierad prissättning. Och se till att få betalt för kaffet. Det är tre konkreta tips som Alexandra Zazzi gav under de kunskapskvällar som Mårdskog & Lindkvist Matgrossisten arrangerat i höst.

Temat för kunskapskvällarna var ”Så ökar du lönsamheten på lunchen” och som rådgivare och inspiratör medverkade Alexandra Zazzi. Kvällarna hölls i Kalmar, Norrköping och Jönköping och inleddes med en kort presentation av lunchens historia. Därefter hölls en workshop om hur man kan öka nettot på lunchen. Under en rad punkter fick deltagarna diskutera och ventilera problem och lösningar. Hur gör man exempelvis när efterfrågan stiger på svenskt, närproducerat och ekologiskt? Måste man ha salladsbuffé eller kan man lägga sallad på tallriken direkt?

Branchen i stort önskar en prishöjning och den deltagarenkät som genomfördes visade att de skulle önska en ökning med 20 procent. Men ”det går inte”, som någon deltagare uttryckte. ”Säger vem”, kontrade Alexandra Zazzi med och menade att det kanske visst är möjligt. De krögare som höjt priset intygade att de inte förlorat i kundvolym.

Under kvällarna framkom flera goda idéer och inte minst visade det att detta är en fråga som är mycket angelägen för branschen. Mårdskog & Lindkvist Matgrossisten planerar därför en fortsättning av temat under våren.

 

Tips från kvällen:

 

Differentierad prissättning!
Torskrygg kostar mer än kyckling. Vi lär kunderna att det kostar olika mycket beroende på vad vi serverar. En trovärdighetsfråga.

Small, medium, large!
Alla människor äter/behöver inte lika stora portioner. Varför inte prova small, medium eller large-varianter, där kunden betalar efter hur stor portion hen önskar.

Marknadsför det unika/goda – inte priset!
Det är lätt att hamna i ”pris-träsket”, att man enbart satsar på att marknadsför sig med ett pris. Lyft fram det unika – det stora salladsbordet, vi gör maten från grunden, utvalda råvaror…

Så ökar du lönsamheten på lunchen! - Mårdskog och Lindkvist Så ökar du lönsamheten på lunchen! - Mårdskog och Lindkvist Så ökar du lönsamheten på lunchen! - Mårdskog och Lindkvist