Alltid nära tillhands...

 

Historia

1961

Registrerades företaget Mårdskog & Lindkvist AB. Tage Mårdskog hade efter att ha drivit en korvkiosk på söder i Huskvarna börjat med partihandel i mindre skala. Distributionsområdet var södra Vätternbygden och huvudprodukten Sibyllakorv. Fredrik Lindkvist hade arbetat som grossist i bageribranschen och kunde en hel del om bokföring och räkenskaper. I december samma år flyttas kontoret från Tage Mårdskogs vardagsrum till lokaler på Torsgatan i Huskvarna.

1966

Filialkontor öppnas i Norrköping med Reine Mårdskog som chef. ML:s omsättning 6 mkr.

1967

Kontor och lager flyttas från Huskvarna till Jönköping. ML:s omsättning 6,5 mkr. Samma år bildades SibyllaGrossisterna sedermera ServiceGrossisterna. Vid den tiden hade blockbildningen på storköksmarknaden blivit allt tydligare. Industrin skrev avtal och småhandlare fick svårt att klara inköpen på ett vettigt sätt, gatuköken inräknade. Sibyllaköken expanderade kraftigt vid den här tiden och såg ett växande behov av tillbehör. Ett tjugotal medlemmar i SG täckte distributionen av hela landet.

1972

Bestämde sig SG för att inte bara jobba med gatukök utan även hjälpa restauranger och andra storkök till bättre inköp. Idén var att en grupp grossister i frivilligt samarbete skulle kunna förbättra inköpsvillkoren och lära av varandra för att kunna göra ett bättre jobb på en växande marknad.

1975

Tillbyggnad av kontor, frys och torrlager i Jönköping står klart. ML:s omsättning 32 mkr.

1976

Fredrik Lindkvist köps ut.

1978

Första steget in i dataåldern. Två ICL System Ten installeras med stora problem. Frysbygget i Norrköping står klart med 500 kvm och 700 pallplatser till en kostnad av 1,2 mkr. ML:s omsättning 54 mkr.

1979

AB Koceba säljs. ML:s omsättning 59 mkr.

1981

ML:s omsättning 85 mkr.

1988

Inflyttning i nya fastigheten på Grossistgatan i Jönköping. Investering 25 mkr. ML:s omsättning 202 mkr.

1991

Blev ett historiskt år för lunchrestaurangerna. Skattesubventionen till Rikskuponger avskaffas och stor oro uppstår i branschen. Uteätandet minskade kraftigt. Inflyttning i nya fastigheten på Tenngatan 8 i Norrköping. Investering 45 mkr. ML:s omsättning 250 mkr.

1992

Lanserades Köksmästarns som varumärke. Idén var att hålla samma höga kvalitet som marknadsledaren men ett lägre pris, vilket var möjligt med stora inköpsvolymer utan mellanhänder. Normalpriset för ett kilo majonnäs låg vid den tiden strax över 20 kronor. Idag ligger priset minst 30 procent lägre. Vem sa att det var bättre förr?

1995

Kom ett avgörande i EU-domstolen att Sibyllas produkter inte längre får säljas selektivt. Strax därpå gick Sibylla själva in i ett förbund för att upphandla sina priser från de olika leverantörerna. Samma år slopas vinmonopolet mot restauranger över en natt. Plötsligt fanns det många som ville vara med och sälja. ML:s omsättning 269 mkr.

1996

Utbyggnad av 600 kvm kyl i Jönköping för drygt 5 mkr. ML:s omsättning 256 mkr.

2001

Utbyggnad i Jönköping av lager och kyl på 540 kvm för 3,5 mkr. Samtidigt projekteras utbyggnad i Norrköping med 500 kvm lager och miljö för 4 mkr. ML:s omsättning 345 mkr.

2009

Avslutades samarbetet i SG. Vi förstärker den lokala profilen och ger ut ett eget marknadsprogram, Goda Sidorna.

2010

Utbyggnad i Jönköping av lager och kyl på 800 kvm. Investering nästan 8 mkr. Ombyggnad i Norrköping. Investering 3 mkr. ML:s omsättning 440 mkr.

2011

Vi firar 50 år med bl a fina jubileumspriser och en mässa för våra kunder.

2017

Nu närmar vi oss 700 miljoner kronor i omsättning.